既存添加物の安全性評価 Saftey Evaluation of Existing Additives

既存添加物の安全性評価とは?

平成7年5月の食品衛生法改正によって、食品添加物の指定範囲が、従来の化学的合成品から天然香料等を除く全ての添加物に拡大されました。本改正に伴い、従来から販売・製造・使用等がされてきた化学的合成品以外の添加物については、経過措置として、既存添加物名簿を作成し、引き続き、販売・製造・輸入等が認められました。しかし、既存添加物名簿に掲げられた添加物については、従来から指定されている添加物と異なり、品目毎に安全性のチェックがなされていないことから、国会等において、その安全性の確認が求められています。 この求めを受けて、平成8年度以降、既存添加物489品目について、国際的な評価結果や欧米での許認可状況及び安全性試験成績結果等の情報を用いて基本的な安全性の検討がなされ、その結果が公表されています。
これらの文書は、調査報告書を英訳したものです。なお,日本語の原文と英語の翻訳文に相違がある場合は、前者を優先します。

What is safety evaluation of existing additives in Japan?

Due to the amendment of the Food Sanitation Act in May 1995 (Heisei 7, May (on the JP calendar)), the scope of designation system of food additives has been expanded from chemically synthesized additives to all additives except for natural flavors, etc. In accordance with this amendment, the additives other than chemically synthesized products, which already have been distributed, are allowed to continue to be marketed, manufactured, imported and used under the list of existing additives as a transitional measure. However, unlike already designated additives, these on the list of existing additives have not been checked individually for safety, therefore, confirmation of their safety is requested in the Diet, etc. In response to this request, since FY 1996 (Heisei 8 (on the JP calendar)), the basic safety of 489 existing additives has been reviewed based on the results of international evaluation, the status of approval in Europe and the United States, and the results of safety tests, etc. and these results were published.
These documents are the English translation of the research reports. In the case of any discrepancy between the Japanese original and the English translation, the former will take priority.

See the page要確認

既存添加物の安全性評価に関する報告書

既存添加物の安全性評価に関する調査研究
(外部リンク:公益財団法人 日本食品化学研究振興財団)
(Original reports (Japanese only))

Research reports on safety evaluation of existing additives