2015年度

  1. 論文発表

    • 西尾智裕, 大塚佳代子, 廣井みどり, 杉山寛治, 工藤由起子. 魚介類からの腸炎ビブリオ検出における遺伝子検出法の検討. 感染症学雑誌. 89: 445-451, 2015.

2014年度

  1. 論文発表

    • 工藤由起子, 磯部順子, 古川一郎, 権平文夫, 寺嶋淳, 齊藤志保子. 腸管出血性大腸菌O26, O103, O111, O121, O145およびO157の食品からの検出における選択増菌培地および酵素基質培地の検討. 日本食品微生物学会雑誌. 32:60-66, 2015.
    • Watanabe, M., Ohnishi, T., Araki, E., Kanda, T., Tomita, A., Ozawa, K., Goto, K., Sugiyama, K., Konuma, H. and Hara-Kudo, Y. Characteristics of bacterial and fungal growth in plastic bottled beverages under a consuming condition model. J. Environ. Sci. Health, Part A. 49:819-826, 2014.
    • 大塚佳代子, 小林直樹, 森田幸雄, 宮坂次郎, 和栗敦, 楠原一, 工藤由起子. 焼肉調理における腸管出血性大腸菌の生残の解析. 食品衛生学雑誌. 55:79-87, 2014.
    • Lee, K., Kobayashi, N., Watanabe, M., Sugita-Konishi, Y., Tsubone, H., Kumagai, S. and Hara-Kudo, Y. Spread and change in stress resistance of Shiga toxin-producing Escherichia coli O157 on mould colonies. Microbial Biotechnology. 7:621-629, 2014.
    • Saito, S., Iwade, Y, Tokuoka, E., Nishio, T., Otomo, Y., Araki, E., Konuma, H., Nakagawa, H., Tanaka, H., Sugiyama, K., Hasegawa, A., Sugita-Konishi, Y. and Hara-Kudo, Y. Epidemiological Evidence of lesser role of thermostable direct hemolysin (TDH)-related hemolysin than TDH on Vibrio parahaemolyticus pathogenicity. Foodborne Pathogens and Disease. 12:131-138, 2015.
    • Iyoda, S., et al. Phylogenetic clades 6 and 8 of enterohemorrhagic Escherichia coli O157:H7 with particular stx subtypes are more frequently found in isolates from hemolytic uremic syndrome patients than from asymptomatic carriers. Open Forum Infectious Diseases. 2014.
  2. 出版・総説・解説

    • 工藤由起子. 第2章 細菌 3腸炎ビブリオとその類縁菌. 食品衛生検査指針 微生物編. 公益社団法人 日本食品衛生協会. p293-311, 2015.
    • 工藤由起子, 伊豫田淳. 第2章 細菌 6下痢原性大腸菌. 食品衛生検査指針 微生物編. 公益社団法人 日本食品衛生協会. p218-268, 2015.
    • 工藤由起子. 腸炎ビブリオ食中毒はなぜ激減したのか. 感染と消毒. 幸書房. 21:34-37, 2014.
    • Hara-Kudo, Y. and Kumagai, S. Impact of seafood regulations for Vibrio parahaemolyticus infection and the verification by analyses of the seafood contamination and infection. Epidemiology and Infection. 142:2237-2247, 2014.
    • 工藤由起子. 食品の腸管出血性大腸菌検査法の改正 主要6血清群に対応した検査法. 食品衛生研究. 65:13-20, 2015.

2013年度

  1. 論文発表

    • Hara-Kudo, Y., Kumagai, S., Konuma, H., Miwa, N., Masuda, T., Ozawa, K., Nishina, T. Decontamination of Vibrio parahaemolyticus in fish by washing with hygienic seawater and impacts of the high level contamination in the gills and viscera. J. Vet. Med. Sci. 75:589-596, 2013.
    • Hara-Kudo, Y., Konuma, H., Kamata, K., Miyahara, M., Takatori, K., Onoue, Y., Sugita-Konishi, Y., Ohnishi, T. Prevalence of main foodborne pathogens in retail food under the National Food Surveillance System in Japan. Food Addit. Contam. Part A, Chem. Anal. Control Expo. Risk Assess. 30:1450-1458, 2013.
    • Ohnishi, T., Goto, K., Kanda, T., Kanazawa, Y., Ozawa, K., Sugiyama, K., Watanabe, M., Konuma, H., Hara-Kudo, Y. Microbial contamination associated with consumption and the growth in plastic bottled beverage. J. Environ. Sci. Health, Part A. Tox. Hazard Subst. Environ. Eng. 48:781-790, 2013.
    • Wang, L., Wakushima, M., Aota, T., Yoshida, Y., Kita, T., Maehara, T., Ogasawara, J., Choi, C., Kamata, Y., Hara-Kudo, Y. and Nishikawa, Y. Specific properties of enteropathogenic Escherichia coli strains isolated from diarrheal patients: comparison between strains from foods, and fecal specimens from cattle, swine and healthy carriers in Osaka City, Japan. Appl. Environ. Microbiol. 79:1232-1240, 2013.
    • Hasegawa, A., Hara-Kudo, Y., Ogata, K., Saito, S., Sugita-Konishi, Y. and Kumagai, S. Differences in the stress tolerances of Vibrio parahaemolyticus strains due to their source and harboring of virulence genes. J. Food Prot. 76:1456-62, 2013.
    • Kobayashi, N., Lee, K., Yamazaki, A., Saito, S., Furukawa, I., Kono, T., Maeda, E., Isobe, J., Sugita-Konishi, Y. and Hara-Kudo, Y. Virulence gene profiles and population genetic analysis for exploration of pathogenic serogroups of Shiga toxin-producing Escherichia coli. J. Clin. Microbiol. 51:4022-4028, 2013.
    • Jones, J.L., Benner, R.A., DePaola, A. and Hara-Kudo, Y. Vibrio densities in the intestinal contents of finfish from coastal Alabama. Agric. Food Anal. Bacteriol. 3:186-194, 2013.
    • 早川亮太, 小林直樹, 加藤登, 工藤由起子, 荒木惠美子. 日本産海産魚におけるヒスタミン生成魚種および凍結保存によるヒスタミン生成の低減の検討. 食品衛生学雑誌. 54:402-409, 2013.
  2. 出版・総説・解説

    • 工藤由起子. V-1 1)分離培養技術の進歩と遺伝子検出法の応用. V-1 培養・検出法の進歩. V検出, 同定, タイピング. 本田武司監修. 腸炎ビブリオ第IV集. 近代出版. p.152-165, 2013.
    • 工藤由起子, 小田みどり. 第2節 生肉のリスク 原因菌と食中毒事件. 第3章 生食のリスクとは. 一色賢司監修. 生食のおいしさとリスク. (株)エヌ・ティー・エス. p.329-337, 2013.
    • 工藤由起子, 食品での腸管出血性大腸菌検査法の最新の動向について. 日本食品微生物学会雑誌. 30:89-92, 2013.
    • 小林直樹, 工藤由起子. 腸管出血性大腸菌の分子生物学的研究と食品での検査法の発展. 日本食品微生物学会雑誌. 30:147-155, 2013.
    • 工藤由起子. 腸炎ビブリオの魚介類での汚染実態の解明および生残性の解析に関する研究(平成25年日本食品衛生学会学術貢献賞). 食品衛生学雑誌. 54:J351-J353, 2013.
    • 工藤由起子. 日本における腸炎ビブリオ食中毒の急激な減少と対策効果の検証. 日本食品微生物学会雑誌. 30:177-185, 2013.
    • 小林直樹, 工藤由起子, 寺嶋淳. 腸管出血性大腸菌感染症. 話題の新興・再興感染症. 臨床と微生物. 近代出版. 41:27-31, 2014.