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FY2019 Original paper

  • Saito-Shida S, Kashiwabara N, Shiono K, Nemoto S, Akiyama H: Development of an analytical method for determination of total ethofumesate residues in foods by gas chromatography-tandem mass spectrometry. Food Chem 2020;313:126-132
    [doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.126132]

  • Saito-Shida S, Nagata M, Nemoto S, Akiyama H: Quantitative analysis of pesticide residues in tea by gas chromatography-tandem mass spectrometry with atmospheric pressure chemical ionization. J Chromatogr B. 2020;1143:122057. 
    [doi: 10.1016/j.jchromb.2020.122057]

  • Kikuchi H, Sakai T, Okura T, Nemoto S, Akiyama H: A simple and sensitive LC-MS/MS method for determining residues of the tranquilizer chlorpromazine in livestock products, seafood, and honey. Jpn J Food Chem Safety. 2019;26:125-131

    [doi.org/10.18891/jjfcs.26.3_125]

  • 朝倉敬行, 北村真理子, 石川孝明, 飯田智成, 中里光男, 安田和男, 根本了: LC-MS/MSによる畜産物中のジルパテロールの分析法. 食品衛生学雑誌 2019;60(5):127-133

    [doi.org/10.3358/shokueishi.60.127]

  • 鍋師裕美, 堤智昭, 松田りえ子, 蜂須賀暁子, 穐山浩: ストロンチウム抽出カラムを用いた緊急時に適用可能な食品中のストロンチウム90迅速分析法の確立. 食品衛生学雑誌 2018;60(2):7-15

    [doi.org/10.3358/shokueishi.60.7]

  • Tsutsumi T, Akiyama H, Demizu Y, Uchiyama N, Masada S, Tsuji G, Arai R, Abe Y, Hakamatsuka T, Izutsu K, Goda Y, Okuda H: Analysis of an Impurity, N-Nitrosodimethylamine, in Valsartan Drug Substances and Associated Products Using GC-MS. Biol. Pharm. Bull. 2019;42:547-551

    [doi.org/10.1248/bpb.b19-00006]

  • 田口貴章, 山下涼香, 成島純平, 岸美紀, 赤星千絵, 岡部信彦, 穐山浩: 食品テロ対策のためのLC-MS/MS による血液・尿等人体試料中の有機リン系農薬の一斉分析法の検討. 日本食品化学学会誌 2020;27(1):33-39

    [doi.org/10.18891/jjfcs.27.1_33]

  • Hashimoto M, Taguchi T, Ishikawa K, Mori R, Hotta A, Watari S, Katakawa K, Kumamoto T, Okamoto S, Ichinose K: Unveiling Two Consecutive Hydroxylations: Mechanisms of Aromatic Hydroxylations Catalyzed by Flavin-Dependent Monooxygenases for the Biosynthesis of Actinorhodin and Related Antibiotics. ChemBioChem 2020;21(5):623-627

    [doi.org/10.1002/cbic.201900490]

  • Akiyama H, Nose M, Takiguchi H, Sugiyama K, Tsutsui R, Hisaka S, Fuchino H, Inui T, Kawano N, Taguchi T, Kudo T, Kawahara N, Yoshimatsu K: Mutagenetic and anti-allergic studies for evaluation of extracts of Coptis Rhizome produced by an artificial hydroponic system. J. Nat. Med. 2019;73:608-613

    [doi.org/10.1007/s11418-019-01288-6]

  • Nose M, Tsutsui R, Hisaka S, Akiyama H, Inui T, Kawano N, Hayashi S, Hishida A, Fuchino H, Kudo T, Kawahara N, Yoshimatsu K:Evaluation of the safety and efficacy of Glycyrrhiza uralensis root extracts produced using artificial hydroponic and artificial hydroponic-field hybrid cultivation systems III. : Anti-allergic effects of hot water extracts on IgE-mediated immediate hypersensitivity in mice. J. Nat. Med. 2020;74:463-466

    [doi.org/10.1007/s11418-019-01378-5]

  • 高木彩, 穐山浩, 杉浦淳吉, 竹村和久, 吉川肇子, 織朱實: 参加型リスクコミュニケーション手法の有効性に影響を与える個人差要因の検討. 日本食品化学学会誌 2019;26:119-124

    [doi.org/10.18891/jjfcs.26.3_119]

  • 穐山浩, 鈴木美成, 浅井麻弓, 佐藤惣一郎, 井上小夕貴, 佐藤清, 高木彩, 杉浦淳吉: 残留農薬のリスクコミュニケーション手法の検討と評価に関する研究. 日本食品化学学会誌 2019;26:141-146

    [doi.org/10.18891/jjfcs.26.3_141]

  • 鈴木美成, 中島涼太: 喫煙室の排気に含まれる金属濃度のリアルタイム分析と階層ベイズモデルによる各銘柄によるニッケル排出寄与の推定. 島根大学における事例. 環境化学 2019;29:41-49

    [doi.org/10.5985/jec.29.41]

  • Suzuki Y, Ogra Y, Machida N, Watanabe I: Changes in copper, zinc and cadmium distributions in the liver of Formosan squirrels with characteristic high copper accumulation. Metallomics, 2019;11:1753-1758

    [doi.org/10.1039/C9MT00204A]

FY2019 Review

  • 志田(齊藤)静夏: 液体クロマトグラフ高分解能質量分析計を用いた食品中残留農薬及び動物用医薬品の分析.  FFIジャーナル 2019;224:137-143

    [ISSN:0919-9772]

  • 根本了: 食品中の有害化学物質および残留農薬の分析法開発とその応用に関する研究. 食品衛生学雑誌 2020;61(1):J-5-J-7.

    [ISSN:0015-6426]

  • 堤智昭: 高分解能GC/MSによる食品中のダイオキシン類分析と摂取量推定.

    FFIジャーナル 2019;224:144-152

    [ISSN:0919-9772]

  • 中村公亮: 加工食品を対象とした遺伝子組換え食品検査法の課題と今後の展開(分析技術と研究紹介). 明日の食品産業 2020;504:29-35

    [ISSN: 0385-5864]

  • 穐山浩: 食品衛生法等の一部改正について. ファルマシア 2020;56:336

    [doi.org/10.14894/faruawpsj.56.4_288]

FY2018 Original paper

  • 久保田晶子, 岡部亮, 柿本洋一郎, 根本 了, 青柳光敏: LC-MS/MSを用いた畜産物中のヘキサジノンおよび主要代謝物の分析法. 食品衛生学雑誌 2018;59(4):167-173

    [doi.org/10.3358/shokueishi.59.167]

  • Saito-Shida S, Shiono K, Narushima J, Nemoto S, Akiyama H: Determination of total florfenicol residues as florfenicol amine in bovine tissues and eel by liquid chromatography-tandem mass spectrometry using external calibration. J Chromatogr  B. 2019;1109:37-44

    [doi.org/10.1016/j.jchromb.2019.01.018]

  • Saito-Shida S, Kashiwabara N, Nemoto S, Akiyama H: Determination of the total tulathromycin residues in bovine muscle, fat, and liver by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. J Chromatogr B. 2019;1110-1111:51-58

    [doi.org/10.1016/j.jchromb.2019.02.011]

  • Kikuchi H, Sakai T, Nemoto S, Akiyama H: Total determination of residual flutolanil and its metabolites in livestock products and seafood using liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Food Addit. Contam. Part A. 2018;35:2366-2374

    [doi.org/10.1080/19440049.2018.1530457]

  • Kikuchi H, Sakai T, Okura T, Nemoto S, Akiyama H: Total determination of triclabendazole and its metabolites in bovine tissues using liquid chromatography-tandem mass spectrometry. J. chromatogra. B. 2019;1109:54-59

    [doi.org/10.1016/j.jchromb.2019.01.021]

  • Tsutsumi T, Matsuda R, Yanagi T, Iizuka S, Isagawa S, Takatsuki S, Watanabe T, Teshima R, Akiyama H: Dietary intake of dioxins in Japan in 2016 with time trends since 1998. Food Addit. Contam. Part A 2018;35:1553-1564

    [doi.org/10.1080/19440049.2018.1469052]

  • 今村正隆, 鍋師裕美, 堤智昭, 植草義徳, 松田りえ子, 前田朋美, 曽我慶介, 手島玲子, 蜂須賀暁子, 穐山浩: 市場流通食品中の放射性セシウム調査 (2014–2016年度). 食品衛生学雑誌2018;59(5):239-247

    [doi.org/10.3358/shokueishi.59.239]

  • Kataoka, Y, Watanabe, T, Hayashi, K, Akiyama, H: Surveillance of Cadmium Concentration in Chocolate and Cocoa Powder Products Distributed in Japan. J. Food Hyg. Soc. Japan 2018;59:269-274.

    [doi.org/10.3358/shokueishi.59.269]

  • Osumi M, Yamaguchi M, Sugimoto N, Suzukawa M, Arai H, Akiyama H, Nagase H, Ohta K: Allergy to carminic acid: in vitro evidence of involvement of protein-binding hapten. Asia Pac Allergy. 2019;9:e2

    [doi.org/10.5415/apallergy.2019.9.e2]

  • Takeo N, Nakamura M, Nakayama S, Okamoto O, Sugimoto N, Sugiura S, Sato N, Harada S, Yamaguchi M, Mitsui N, Kubota Y, Suzuki K, Terada M, Nagai A, Sowa-Osako J, Hatano Y, Akiyama H, Yagami A, Fujiwara S, Matsunaga K:Cochineal dye-induced immediate allergy: Review of Japanese cases and proposed new diagnostic chart. Allergol Int. 2018;67:496-505

    [doi.org/10.1016/j.alit.2018.02.012]

  • 松原優里, 阿江竜介, 大矢幸弘, 穐山浩, 今井孝成, 松本健治, 福家辰樹, 青山泰子, 牧野伸子, 中村好一, 斎藤博久: 日本における食物アレルギー患者数の推計: 疫学調査の現状と課題. アレルギー, 2018;67:767-773.

    [doi.org/10.15036/arerugi.67.767]

FY2018 Review

  • 穐山浩, 佐藤恭子: 第9版食品添加物公定書の改正点の概要. FFIジャーナル 2018;223:133-139

    [ISSN:0919-9772]

  • 穐山浩: 国立医薬品食品衛生研究所 ~新川崎庁舎の紹介も含む~. 食品衛生雑誌 2018;59:J155-J157

    [ISSN:0015-6426]

FY2017 Original paper

  • Saito-Shida S, Sakai T, Nemoto S, Akiyama H: Quantitative analysis of veterinary drugs in bovine muscle and milk by liquid chromatography quadrupole time-of-flight mass spectrometry. Food Addit. Contam. Part A 2017;34:1153-1161

    [doi.org/10.1080/19440049.2017.1333161]

  • 朝倉敬行, 北村真理子, 関亘, 飯田智成, 中里光男, 安田和男, 根本了: LC-MS/MSによる農産物および畜水産物中のジニコナゾールの分析法. 食品衛生学雑誌 2017;58(4):195-200

    [doi.org/10.3358/shokueishi.58.195]

  • 小林麻紀, 酒井奈穂子, 上條恭子, 小池裕, 根本了, 新藤哲也: LC-MS/MSによる農産物中の塩酸ホルメタネート分析法. 食品衛生学雑誌 2017;58(5):221-228

    [doi.org/10.3358/shokueishi.58.221]

  • 塩野 弘二, 志田(齊藤) 静夏, 今村 正隆, 根本 了, 穐山 浩: 水素化物発生原子吸光法による農産物中のヒ素分析法. 日本食品化学学会誌 2017;24(3):114–118

    [doi.org/10.18891/jjfcs.24.3_114]

  • Saito-Shida S, Hayashi T, Nemoto S, Akiyama H: Determination of total avilamycin residues as dichloroisoeverninic acid in porcine muscle, fat, and liver by LC-MS/MS. Food chemistry 2018;249:84–90

    [doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.01.003]

  • Saito-Shida S, Hamasaka T, Nemoto S, Akiyama H: Multiresidue determination of pesticides in tea by liquid chromatography-high-resolution mass spectrometry: Comparison between Orbitrap and time-of-flight mass analyzers. Food Chemistry 2018;256:140–148

    [doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.02.123]

  • 坂井隆敏, 根本了, 手島玲子, 穐山浩: LC-MS/MSを用いた畜水産物中のニトロイミダゾール類および主要代謝物の分析法. 食品衛生学雑誌 2017;58(4):180-187

    [doi.org/10.3358/shokueishi.58.180]

  • Tsutsumi T, Takatsuki S, Teshima R, Matsuda R, Watanabe T, Akiyama H: Dioxin concentrations in dietary supplements containing animal oil on the Japanese market between 2007 and 2014. Chemosphere 2018;191:514–519

    [doi.org/10.1016/j.chemosphere.2017.10.046]

  • 片岡洋平, 渡邉敬浩, 林恭子, 小澤蘭, 滝澤和宏, 穐山浩: ミネラルウォーター類製品における六価クロム濃度の実態調査. 食品衛生学雑誌 2017;58(6):275-280
    [doi.org/10.3358/shokueishi.58.275]

  • Zaima K, Fukamachi A, Yagi R, Ito Y, Sugimoto N, Akiyama H, Shinomiya K, Harikai N: Kinetic study of the equilibration between carminic acid and its two isomers isolated from cochineal dye. Chem. Pharm. Bull. 2017;65:306-310.

    [doi.org/10.1248/cpb.c16-00838]

  • Ito Y, Harikai N, Ishizuki K, Shinomiya K, Sugimoto N, Akiyama H: Spiroketalcarminic acid, a novel minor anthraquinone pigment in cochineal extract used in food additives. Chem. Pharm. Bull. 2017;65:883–887.

    [doi.org/10.1248/cpb.c17-00404]

  • Katayama S, Ohno F, Mitani T, Akiyama H, Nakamura S: Rutinosylated Ferulic Acid Attenuates Food Allergic Response and Colitis by Upregulating Regulatory T Cells in Mouse Models. J Agric. Food Chem., 2017:65;10730-10737

    [doi.org/10.1021/acs.jafc.7b03933]

FY2017 Review

  • 穐山浩: 食物アレルギー表示における特定原材料等の検知法の開発に関する研究. アグリバイオ. 2017;1:93-95.

  •   [ISSN:2432-5511] 

  • 穐山浩: アレルギー食品表示の課題. 小児科診療 2017;70:1869-1874.

     [ISSN:0021-518X] 

  • Akiyama H: The role of carotenoid intake in food allergy prevention. CAB Reviews 2017;12:1-7.

    [doi.org/10.1079/PAVSNNR201712009]

FY2016 Original paper

  • Saito-Shida S, Nemoto S, Matsuda R, Akiyama H: Simultaneous determination of seven anticoagulant rodenticides in agricultural products by gel permeation chromatography and liquid chromatography–tandem mass spectrometry. J. Environ. Sci. Health B 2016;51:801-808.
    [doi.org/10.1080/03601234.2016.1198654]

  • 小林麻紀, 酒井奈穂子, 上條恭子, 大谷陽範, 林真輝, 小池裕, 馬場糸子, 笹本剛生, 根本了, 新藤哲也, 高野伊知郎: LC-MS/MSによる畜水産物中のフルオピコリド分析法. 食品衛生学雑誌 2016;57(4):89-95.

    [doi.org/10.3358/shokueishi.57.89]

  • Saito-Shida S, Nemoto S, Teshima R, Akiyama H: Determination of rodenticide tetramethylenedisulfotetramine (tetramine) in processed foods by gas chromatography-tandem mass spectrometry. Food Hyg. Saf. Sci. 2016;57:72-75.

    [doi.org/10.3358/shokueishi.57.72]

  • 青柳光敏, 千葉真弘, 柿本洋一郎, 根本了: HPLC-FLによる農産物中のジフェニルアミンの分析法. 食品衛生学雑誌 2016;57(6):201-206.

    [doi.org/10.3358/shokueishi.57.201]

  •  Kikuchi H, Sakai T, Teshima R, Nemoto S, Akiyama H: Total determination of chloramphenicol residues in foods by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Food Chemistry 2017;230:589-93.
    [doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.03.071]

  • Uekusa Y, Takatsuki S, Tsutsumi T, Akiyama H, Matsuda R, Teshima R, Hachisuka A, Watanabe T: Determination of polychlorinated biphenyls in marine fish obtained from tsunami-stricken areas of Japan. PLos ONE 2017;12:e0174961.

    [doi.org/10.1371/journal.pone.0174961]

  • Nabeshi H, Takatsuki S, Tsutsumi T, Teshima R, Akiyama H: Development of an analysis method for acrylamide in processed foods and a survey on the level of acrylamide in processed foods. Bull. Natl Inst. Health Sci. 2016;134:55-62
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  • Nagano T, Nagano K, Nabeshi H, Yoshida T, Kamada H, Tsunoda S, Gao J, Higashisaka K, Yoshioka Y, Tsutsumi Y: Modifying the Surface of Silica Nanoparticles with Amino or Carboxyl Groups Decreases Their Cytotoxicity to Parenchymal Hepatocytes. Biol Pharm Bull. 2017;40(5):726-728.

    [doi.org/10.1248/bpb.b16-00917]

  • 片岡洋平, 渡邉敬浩, 松田りえ子, 林智子, 穐山浩, 手島玲子: ミネラルウォーター類中の元素類一斉分析法の妥当性確認と実態調査. 食品衛生学雑誌 2017;58(1):59-64.
    [doi.org/10.3358/shokueishi.58.59]

  • 渡邉敬浩, 林智子, 松田りえ子, 穐山浩, 手島玲子: 食品として流通する魚の総水銀およびメチル水銀濃度の実態調査. 食品衛生学雑誌 2017;58(2):80-85.

    [doi.org/10.3358/shokueishi.58.80]

  • Akiyama H, Nose M, Ohtsuki N, Hisaka S, Takiguchi H, Tada A, Sugimoto N, Fuchino H, Inui T, Kawano N, Hayashi S, Hishida A, Kudo T, Sugiyama K, Abe Y, Mutsuga M, Kawahara N, Yoshimatsu K: Evaluation of the safety and efficacy of Glycyrrhiza uralensis root extracts produced using artificial hydroponic and artificial hydroponic-field hybrid cultivation systems. J. Nat. Med., 2017;71:265–271.
    [doi.org/10.1007/s11418-016-1058-1]

  • Kodama H, Tamura Y, Kamei, Sato K, Akiyama H: The solubility of microcrystalline cellulose in sodium hydroxide solution is inconsistent with international specifications. Biol. Pharm. Bull. 2017;40:68–72.

    [doi.org/10.1248/bpb.b16-00600]

FY2015 Review

  • 志田(齊藤)静夏: 液体クロマトグラフィー質量分析法による食品中残留農薬試験法の確立に関する研究. 食品衛生学雑誌 2017;58:J11-12.

    [ISSN:0015-6426]

  • 堤智昭, 松田りえ子: 食品からのダイオキシン類の摂取量推定~厚生労働科学研究による調査結果(平成25~27年度)の紹介~. 食品衛生研究 2017;67(3):25-39.

    [ISSN:0559-8974]

  • 穐山浩, 佐藤恭子: 小児における食品添加物の摂取量の推定.  イルシー 2016;128:4-14.

    [ISSN:1347-3239]

  • 穐山浩: ifia JAPAN 2016 食の安全・科学フォーラム 第15回 セミナー&国際シンポジウム. イルシー 2016;128:36-45.

    [ISSN:1347-3239]

  • 穐山浩: 第9版食品添加物公定書の概要と分析法の変更点. 食品と開発 2016;51:11-14.

    [ISSN:0911-3932]

  • 穐山浩: 専門教育を学ぶ上でのレギュラトリーサイエンス. 薬学雑誌 2017;137:447-452.

    [doi.org/10.1248/yakushi.16-00244-6]

FY2015 Original paper

  • 植草義徳, 鍋師裕美, 中村里香, 堤智昭, 蜂須賀暁子, 松田りえ子, 手島玲子: 市販流通食品中の放射性セシウム調査(平成24年度および平成25年度). 食品衛生学雑誌 2015;56(2):49-56.
    [doi.org/10.3358/shokueishi.56.49]

  • Uekusa Y, Takatsuki S, Tsutsumi T, Matsuda R, Akiyama H, Hachisuka A, Teshima R, Watanabe T: Follow-up investigation of polychlorinated biphenyl concentrations in fish from tsunami-stricken areas of Japan. Organohalogen Compounds 2015;77:432-35

  • 植草義徳, 鍋師裕美, 片岡洋平, 渡邉敬浩, 蜂須賀暁子, 穐山浩, 堤智昭, 松田りえ子, 手島玲子: 福島第一原子力発電所事故に由来した放射性セシウムが検出された食品のウラン濃度の調査. 日本食品化学学会誌 2016;23(1):43-8.
    [doi.org/10.18891/jjfcs.23.1_43]

  • 片岡洋平, 渡邉敬浩, 林智子, 手島玲子, 松田りえ子: 清涼飲料水中の鉛, 総ヒ素カドミウムの一斉定量を目的としたICP-OES法, ICP-MS法, 電気加熱式原子吸光法の開発. 食品衛生学雑誌 2015;56:88-95
    [doi.org/10.3358/shokueishi.56.88]

  • Watanabe T, Kikuchi H, Matsuda R, Hayashi T, Akaki K, Teshima R: Performance evaluation of an improved GC-MS method to quantify methylmercury in fish. Food Hyg. Saf. Sci. 2015;56:69-76

    [doi.org/10.3358/shokueishi.56.69]

  • Ito A, Taguchi T, Mogi T, Wake H, Tanaami T, Hada S, Akiyama H, Teshima R, Sasaki N, Yamada A, Ozeki Y: Identification of genetically modified organisms by detection of target gene pattern using DNA microarrays. Jpn. J. Food Chem., Safety 2015;22:133-8

    [doi.org/10.18891/jjfcs.22.2_133]

  • Nabeshi H, Tsutsumi T, Uekusa Y, Hachisuka A, Matsuda R, Teshima R: Surveillance of Strontium-90 in Foods after the Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant Accident. Food Hyg. Saf. Sci. 2015;56(4):133-43
    [doi.org/10.3358/shokueishi.56.133]

  • Brennan JC, He G, Tsutsumi T, Zhao J, Wirth E, Fulton MH, Denison MS: Development of species-specific Ah receptor-responsive third generation CALUX cell lines with enhanced responsiveness and improved detection limits. Environ. Sci. Technol. 2015;49:11903-12

    [doi.org/10.1021/acs.est.5b02906]

  • Hirai T, Yoshioka Y, Takahashi H, Ichihashi K, Udaka A, Mori T, Nishijima N, Yoshida T, Nagano K, Kamada H, Tsunoda S, Takagi T, Ishii K, Nabeshi H, Yoshikawa T, Higashisaka K, Tsutsumi Y: Cutaneous exposure to agglomerates of silica nanoparticles and allergen results in IgE-biased immune response and increased sensitivity to anaphylaxis in mice. Part Fibre Toxicol. 2015;12:16.

    [doi.org/10.1186/s12989-015-0095-3]

  • Saito-Shida S, Nemoto S, Teshima R: Multiresidue determination of pesticides in tea by gas chromatography-tandem mass spectrometry. J. Environ. Sci. Health B 2015;50:760-76

    [doi.org/10.1080/03601234.2015.1058092]

  • 今井浩一, 尾上恵子, 石井里枝, 髙野真理子, 根本了, 手島玲子: LC-MS/MSによる農産物および畜水産物中のイプフェンカルバゾン分析法の開発. 食品衛生学雑誌 2015;56(5)205-10

    [doi.org/10.3358/shokueishi.56.205]

  • 福田優作, 片岡洋平, 佐野勇気, 滝澤和宏, 渡邉敬浩, 手島玲子: ミネラルウォーター類中のシアンおよび臭素酸を対象とした分析法の開発と適用性の検証. 食品衛生学雑誌 2015;56(6):256-62

    [doi.org/10.3358/shokueishi.56.256]

  • 南谷臣昭, 永井宏幸, 多田裕之, 後藤黄太郎, 根本了: LC-MSによる農産物中のブトロキシジムの分析. 食品衛生学雑誌 2015;56(6):233-9

    [doi.org/10.3358/shokueishi.56.233]

  • Saito-Shida S, Nemoto S, Teshima R, Akiyama H: Quantitative analysis of pesticide residues in vegetables and fruits by liquid chromatography quadrupole time-of-flight mass spectrometry. Food Addit. Contam. Part A 2016;33(1):119-27
    [doi.org/10.1080/19440049.2015.1109714]

  • 鍋師裕美, 堤智昭, 植草義徳, 松田りえ子, 穐山浩, 手島玲子, 蜂須賀暁子: 調理による牛肉・山菜類・果実類の放射性セシウム濃度及び総量の変化.  RADIOISOTOPES 2016;65:45-58
    [doi.org/10.3769/radioisotopes.65.45]

  • Amakura Y, Tsutsumi T, Yoshimura M, Nakamura M, Handa H, Matsuda R, Watanabe T: Detection of Aryl Hydrocarbon Receptor Activation by Some Chemicals Related in Food Hygiene by Using a Reporter Gene. Assay.Food 2016;5:
    [doi:10.3390/foods5010015]

FY2014 Review

  • 鍋師裕美: 調理加工による食品中の放射性セシウム量の低減効果について. ILSI JAPAN 2016;125:4-12.

    [ISSN:0015-6426]

2013

  • LC-MS/MSによる農産物及び畜産物中のジノセブおよびジノテルブの分析法:高橋邦彦,石井里枝,根本 了,松田りえ子,食品衛生学雑誌,54(1),1-6 (2013)

  • GC-FIDを用いたトランス脂肪酸分析法の性能評価手法および性能基準値の検討:渡邉敬浩,石川智子,松田りえ子,食品衛生学雑誌,54(1),31-48 (2013)
  • 食品からの有害物質摂取量推定:松田りえ子,食品衛生研究,63,9-19 (2013)
  • 食品からの有害物質摂取量推定とその意義:松田りえ子,渡邉敬浩,ファルマシア,49(1),17-21 (2013)
  • マーケットバスケット方式による放射性セシウムおよび放射性カリウムの預託実効線量推定:堤 智昭,鍋師裕美,五十嵐敦子,蜂須賀暁子,松田りえ子,食品衛生学雑誌,54(1),7-13 (2013)
  • 乾ししいたけの水戻しおよび牛肉の加熱調理による放射性セシウム量の変化:鍋師裕美,堤智昭,蜂須賀暁子,松田りえ子,食品衛生学雑誌,54(1),65-70 (2013)

2012

  • Multi-residue analysis of pesticides in agricultural products by liquid chromatography time-of-flight mass spectrometry, Saito, S., Nemoto, S., Matsuda, R., Food Hygiene and Safety Science, 53, 255-263 (2012)
  • LC-MS/MSによる畜水産食品中のクロメプロップおよびクロメプロップ酸分析法の開発:石井里枝,高橋邦彦,戸谷和男,根本 了,松田りえ子,食品衛生学雑誌,53(5),217-224 (2012)
  • LC-MS/MSによる緑茶中の残留農薬一斉試験法:齊藤静夏,根本 了,松田りえ子,日本食品化学学会誌,19(2),104-110(2012)
  • フルオレスカミン誘導体化HPLC法による魚および水産加工品中のヒスタミン分析の性能評価:菊地博之,堤 智昭,松田りえ子,食品衛生学雑誌,53(2), 121-127 (2012)
  • 食品中メチル水銀の定量分析のためのフェニル誘導体化GC-MS法の開発:坂本智徳,赤木浩一,渡邉敬浩,松田りえ子,樋脇 弘,分析化学,61(4), 327-333 (2012)
  • タコ,イカ,ハマグリ,アサリおよびチョコレート中のカドミウム濃度の実態調査:片岡洋平,渡邉敬浩,白政優子,松田りえ子,食品衛生学雑誌,53, 146-151 (2012)
  • Effect of the distribution of analyte concentration in lot, sample size, and number of analytical runs on food-testing results :Watanabe, T., Matsuda, R., J. Agric. Food Chem. 60(42), 10702-10708 (2012)
  • Identification of 2-Alkylcyclobutanones in Cashew Nut (Anacardium Occidentale):Chen S, Tsutsumi T, Takatsuki S, Matsuda R, Kameya H, Saito K, Furuta M, Todoriki S, Food Irradiation Japan, 47, 19-28 (2012)

2011

  • LC-MSによる畜水産物中のスピノサドの分析:上野英二,大野春香,渡邉美奈恵,大島晴美,三上栄一,根本 了,松田りえ子,食品衛生学雑誌,52(6), 330-335 (2011)
  • LC-MS/MSによる畜水産物中のべダプロフェンの定量:石原三知代,藤田和弘,伊藤裕信,松田高博,八津川洋一,中村宗知,坂井隆敏,根本 了,食品衛生学雑誌,52(5), 304―308 (2011)
  • LC-MS/MSによる畜水産物およびはちみつ中のピンドン分析法:齊藤静夏,坂井隆敏,根本 了,松田りえ子,食品衛生学雑誌,52(5),294―298 (2011)
  • Determination of carbendazim, thiophanate, thiophanate-methyl and benomyl residues in agricultural products by liquid chromatography -tandem mass spectrometry: Nakamura, M., Furumi, Y, Watanabe, F., Mizukoshi, K., Taniguchi, M. and Nemoto, S., Food Hygiene and Safety Science,, 52(3), 148-155 (2011)
  • LC/MSによる畜水産物中のクロフェンセットの分析法:青柳光敏,新山和人,根本 了,食品衛生学雑誌,52(3), 156-160 (2011)
  • LC-MS/MSによる畜水産物およびはちみつ中の4-ヒドロキシクマリン系殺鼠剤分析法:齊藤静夏,坂井隆敏,根本 了,松田りえ子,食品衛生学雑誌,52(4), 244-250 (2011)
  • LC-MS/MSによる農産物中のピンドン分析法:齊藤静夏,根本 了,松田りえ子,食品衛生学雑誌,52(4), 237-243 (2011)
  • LC-MS/MSによる農産物中のヒドラメチルノンの分析:高橋邦彦,松本隆二,根本了,松田りえ子,食品衛生学雑誌,52(1), 47-50 (2011)
  • 豆類中のシアン化合物分析法の性能評価と豆類中のシアン化合物の実態調査:堤 智昭,石井利華,高附 巧,松田りえ子,食品衛生学雑誌,52(6), 370-375 (2011)
  • Third-generation Ah receptor–responsive luciferase reporter plasmids: Amplification of dioxin-responsive elements dramatically increases CALUX bioassay sensitivity and responsiveness:He, G., Tsutsumi, T., Zhao, B., Baston, DS., Zhao, J., Heath-Pagliuso, S., Denison, MS., TOXICOLOGICAL SCIENCES、123(2), 511–522 (2011)
  • Determination of dioxin concentrations in fish and seafood samples using a highly sensitive reporter cell line, DR-EcoScreen cells:Kojima, H., Takeuchia, S., Tsutsumi,T., Yamaguchi, K., Anezaki, K., Kubo, K., Iida M., Takahashi, T., Kobayashi, S., Jin, K., Nagai, T, Chemosphere, 83(6), 753-759 (2011)
  • ワイン,魚介類,精米,乳,粉乳およびヨーグルト中の過塩素酸塩濃度の実態調査:高附 巧,渡邉敬浩,松田りえ子,食品衛生学会誌,52,78-85 (2011)
  • Aryl hydrocarbon receptor ligand acitivity of commercial health foods:Amakura,Y.,Tsutsumi,T., Nakamura,M., Handa,H., Yoshimura,M., Matsuda, R., Yoshida,T., Food Chemistry, 126, 1515-1520 (2011)
  • 測定の不確かさをどのように推定するか:渡邉敬浩,食品衛生学雑誌,52(6),J343―348 (2011)
  • 食品分析結果の信頼性保証~論文区分「妥当性評価」の新設~:渡邉敬浩,荒木惠美子,食品衛生学雑誌,52(5),J-328―330 (2011)
  • 分析結果の不確かさとは何か:松田りえ子,食品衛生学雑誌、52(4), J-281-J286 (2011)
  • 収去検査に伴うサンプリングの現状調査:渡邉敬浩,松田りえ子,食品衛生研究61(2), 19-30 (2011)
  • Detection of Irradiated Food Using 2-Alkylcyclobutanones as Markers: Verification of the European Committee Standardization Method EN1785 for the Detection of Irradiated Food Containing Lipids:Tsutsumi, T., Todoriki, S., Nei, D., Ishii, R., Watanabe, T., Matsuda, R., Food Hyg. Saf. Sci., 52(6), 321-329 (2011)

2010

  • Determination of dithiocarbamates and milneb residues in foods by gas chromatography-mass spectrometry:Nakamura, M., Noda, S., Kosugi, M., Ishiduka, N., Mizukoshi, K., Taniguchi, M., Nemoto, S., Food Hygiene and Safety Science,, 51(5), 213-219 (2010)
  • 食品中残留農薬公示試験法の進歩:根本 了,食品衛生学雑誌,51(6), 349-359 (2010)
  • マグロ肉における脂質含有量とダイオキシン類,総水銀およびメチル水銀レベルの関係について:川上宏之,天倉吉章,堤 智昭,佐々木久美子,池津鮎美,稲崎端恵,久保田恵美,豊田正武,食品衛生学会誌,51(5), 258-263 (2010)
  • 即席めん類の酸価および過酸化物価測定法の改良と性能評価:渡邉敬浩,堀口容正,後藤浩文,槇島慎一,高附 巧,松田りえ子,食品衛生研究,60(12), 25-33 (2010)
  • Codex分析・サンプリング法部会(CCMAS)の役割と最近の動向:渡邉敬浩,食品衛生学雑誌,51(6), J439-J445 (2010)
  • 食品中の残留農薬分析結果の不確かさの推定 -試験室内妥当性評価結果を用いて-:松田りえ子,渡邉敬浩,根本 了,前田 守,下山 晃,青島 陽子,食品衛生研究,60(6),25-31 (2010)
  • アルキルシクロブタノン類を指標にした放射線照射食品の検知法:堤 智昭,食品照射,45(1,2), 39-46 (2010)

2009

  • LC-MSによる農産物中デメトン-S-メチル,オキシデメトンメチルおよびデメトン-S-メチルスルホンの分析:上野英二,椛島由佳,大島晴美,大野 勉,根本 了,米谷民雄,食品衛生学雑誌,50, 64-69 (2009)
  • LC/MSによる農産物中のドジンの分析法:青栁光敏,新山和人,高附 巧,根本 了,佐々木久美子,米谷民雄,食品衛生学雑誌,50, 58-63 (2009)
  • トータルダイエット試料の分析による硝酸塩の摂取量推定:松田りえ子,渡邉敬浩,五十嵐敦子,白政優子,米谷民雄,食品衛生学雑誌,50,29-33(2009)
  • Dioxin concentrations in commercial health tea materials in Japan:Amakura, Y., Tsutsumi, T., Tanno, K., Nomura, K., Yanagi, T., Kono, Y., Yoshimura, M., Maitani, T., Matsuda, R., Yoshida, T., J. Health Sci., 55, 290-293 (2009)
  • TaqMan ChemistryR に基づくリアルタイムPCRにより得られるデータの新規解析ソフトウェア(GiMlet)の開発とそれを用いたCt値変動要因の検討:渡邉敬浩,松田りえ子,食品衛生学雑誌,50,208-215,2009
  • リアルタイムPCR法における検量線に基づき推定されるコピー数の変動要因:渡邉敬浩,米谷民雄, 松田りえ子,食品衛生学雑誌,50,1-5 (2009)
  • Evaluation of modified PCR quantitation of genetically modified maize and soybean using reference molecules interlaboratory study: Kodama, T., Kuribara, H. , Minegishi, Y., Futo, S., Watai, M., Sawada, C., Watanabe, T., Akiyama, H., Maitani, T., Teshima, R., Furui, S., Hino, A., Kitta, K., J AOAC Int., 92, 223-233 (2009)

2008

  • Influence of food polyphenols on aryl hydrocarbon receptor-signaling pathway estimated by in vitro bioassay: Amakura, Y., Tsutsumi, T., Sasaki, K., Nakamura, M., Yoshida, T., Maitani, T., Phytochemistry, 69, 3117-3130 (2008)
  • PCB 118 and Aryl Hydrocarbon Receptor Immunoassays for Screening Dioxins in Retail Fish: Tsutsumi, T., Amakura, Y., Ashieda, K., Okuyama, A., Tanioka, Y., Sakata, K., Kobayashi, Y., Sasaki, K., Maitani, T., J. Agric. Food Chem., 56, 2867-2874 (2008)
  • Biosensor immunoassay for the screening of dioxin-like polychlorinated biphenyls in retail fish: Tsutsumi, T., Miyoshi, N., Sasaki, K., Maitani, T., Anal. Chim. Acta., 617, 177-183 (2008)
  • 寒天中ホウ酸のICP-AES及びICP-MSによる試験法の開発とその評価:長岡(浜野) 恵,松田りえ子,米谷民雄,食品衛生学雑誌,49,333-338 (2008)
  • Nitric acid-based partial-digestion method for selective determination of inorganic arsenic in hijiki and application to soaked hijiki: Nagaoka, M.H., Hanaoka, K., Usui, M., Nishimura, T., Maitani, T., J. Food Hyg. Soc. Japan, 49, 88-94 (2008)
  • Nitric acid-based partial-digestion method for selective determination of inorganic arsenic in rice: Nagaoka, M.H., Nishimura, T., Matsuda, R., Maitani, T., J. Food Hyg. Soc. Japan, 49, 95-99 (2008)
  • 試験法の妥当性評価ガイドラインについて:松田りえ子,食品衛生研究,58, 25-31 (2008)
  • 食品関連化学物質の評価のための新分析技術に関する研究―(1) HPLC/HR-ICP-MS法によるAIの生体内の存在状態の解析, (2) PLNAによる水溶性物質(食用色素)の抗原性評価―:長岡(浜野)恵,FFIジャーナル,212, 1024-1036 (2008)

2007

  • GC/MSによる農薬等の一斉試験法(畜水産物):根本 了,食品衛生研究, 57, 55-72 (2007)
  • 食品中残留農薬分析に対する超臨界流体抽出の適用について:根本 了,日本農薬学会誌,32,328-333 (2007)
  • 農薬等のポジティブリスト制度の告示およびその後の対応と海外の動き:米谷民雄,食品衛生学雑誌,48, J-402-J410 (2007)
  • 農薬等のポジティブリスト制度のための試験法の開発と公示:米谷民雄,食品工業,2007年2月28日号,26-32 (2007)
  • Determination method for ractopamine in swine and cattle tissues using LC/MS: Sakai, T., Hitomi, T., Sugaya, K., Kai, S., Murayama, M., Maitani, T., J. Food Hyg. Soc. Japan, 48, 144-147 (2007).
  • 食品中の残留農薬・動物用医薬品等試験法22 (77):残留農薬等公示分析法検討会(村山三徳,坂井隆敏),食品衛生研究, 57(9), 52-57 (2007)
  • 食品中の残留農薬・動物用医薬品等試験法21 (75):残留農薬等公示分析法検討会(村山三徳,坂井隆敏),食品衛生研究, 57(8), 80-85 (2007)
  • Rapid and improved determination of furan in baby foods and infant formulas by headspace GC/MS: Yoshida, I., Isagawa, S., Kibune, N., Nagaoka, M.H., Maitani, T., J.Food Hyg.Soc.Japan, 48, 83-89 (2007)
  • 残留農薬分析のバリデーション:松田りえ子,食品衛生学雑誌,48,J329-J333 (2007)
  • 安全性未審査遺伝子組換えコメ(LLRice)を対象とした検知技術の開発と評価:渡邉敬浩,白政優子,古井聡,橘田和美,峯岸恭孝,穐山 浩,米谷民雄,食品衛生学雑誌,48,170-178 (2007)
  • Development and evaluation of event-specific qualitative PCR methods for genetically modified Bt10 maize:Watanabe, T., Tokishita, S., Spigelhalter, F., Furui, S., Kitta, K., Hino, A., Matsuda, R., Futo, S., Akiyama, H., and Maitani, T., J. Agric. Food Chem., 55(4), 1274-1279 (2007)
  • Baseline noise and measurement uncertainty in liquid chromatography: Kitajima, A., Kashirajima, T., Minamizawa, T., Sato, H, Iwaki, K., Ueda, T., Kimura, Y., Toyo'oka, T., Maitani, T., Matsuda, R., Hayashi, Y., Anal.Sci., 23, 1077-1080 (2007)
  • Simulation model for pedicting limit of detection and range of quantitation of competitive enzyme-linked immunosorbent assay: Choi, D.H., Katakura, Y., Matsuda, R., Hayashi, Y., Ninomiya, K., Shioya, S., J.Biosci,Bioeng., 5, 427-431 (2007)
  • 抗原固相化競合免疫測定法の精度予測:小倉 哲,藤平弘樹,西井重明,岩木和夫,松田りえ子,林 譲,分析化学,56,921-926 (2007)
  • Validation of a method for predicting the precision, limit of detection and range of quantitation in competitive ELISA: Choi, D. H. , Katakura, Y. , Matsuda, R., Hayashi, Y., Hirobe, M. , Goda, Y. , Ninomiya, K., Shioya, S., Anal.Sci., 23, 215-218 (2007)
  • Antigenic evaluation of natural food additives using popliteal lymph node assay (PLNA): Nagaoka, M.H., Yamazaki, T., Nishimura, T., Maitani, T., J. Food Hyg. Soc. Japan, 14, 51-55 (2007)

2006

  • HPLCによる食品中メトプレンの分析法:斎藤 勲,上野英二,大島晴美,松本 浩,佐々木久美子,米谷民雄,食品衛生学雑誌,47,173-177 (2006)
  • 食品中残留農薬等のポジティブリスト制度施行に向けた試験法開発にあたって:米谷民雄,食品衛生研究, 56, 7-12 (2006)
  • ポジティブリスト制度における試験法の概要:米谷民雄,今月の農業, 4月号, 42-46 (2006)
  • LC/MS/MSによるハチミツおよびローヤルゼリー注のテトラサイクリン系抗生物質の分析:石井里枝,堀江正一,村山三徳,米谷民雄,食品衛生学雑誌,47, 277-283 (2006)
  • 食品中の残留農薬・動物用医薬品等試験法3(15),(16):残留農薬等公示分析法検討会(村山三徳),食品衛生研究, 56(2), 68-80 (2006)
  • 食品中の残留農薬・動物用医薬品等試験法4(20),(21):残留農薬等公示分析法検討会(坂井隆敏,村山三徳),食品衛生研究, 56(3), 50-62 (2006)
  • Dioxin concentrations in the edible parts of Japanese common squid and saury : Tsutsumi, T., Amakura, Y., Sasaki, K., Maitani, T., J. Food Hyg. Soc. Japan, 48, 8-12 (2006)
  • Application of an ELISA for PCB 118 to the screening of dioxin-like PCBs in retail fish : Tsutsumi, T., Amakura, Y., Okuyama, A., Tanioka, Y., Sakata, K., Maitani, T., Chemosphere, 65, 467-473 (2006)
  • 食品からの化学物質摂取量の現状と今後の課題:米谷民雄,化学物質と環境,77, 4-6 (2006)
  • Down-regulation of mdr1 mRNA expression in the kidneys of mice following maternal exposure to tributyltin chloride: Kobayasi-Hattori, K., Watanabe, T., Kikuchi, H., Kimura, K., Konishi-Sugita, Y., Biosci.Biotechnol.Biochem., 70, 1242-1245 (2006)
  • 遺伝子組換えトウモロコシ(GA21ならびにMON810系統)の定量PCR法を対象とした外部精度管理試験:渡邉敬浩,時下祥子,笠間菊子,鈴木達也,大島赳夫,菊地博之,日野明寛,穐山 浩,米谷民雄,日本食品化学学会誌,13, 18-28 (2006)
  • 遺伝子組換えトウモロコシ(MON810系統)の定量PCR法を対象とした外部精度管理試験:渡邉敬浩,笠間菊子,菊地博之,鈴木達也,時下祥子,坂田こずえ,松木容彦,日野明寛,穐山 浩,米谷民雄,食品衛生学雑誌,47, 15-27 (2006)
  • 定量PCR法による遺伝子組換えトウモロコシの定量分析に適用される4種のDNA抽出法の比較検討:渡邉敬浩,時下祥子,菊地博之,坂田こずえ,日野明寛,穐山 浩,米谷民雄,日本食品化学学会誌,13, 63-71 (2006)
  • An expression of uncertainty in calibration using stepwise or separate dilution of a stock solution: Hayashi, Y., Matsuda, R., Anal.Sci., 22, 889-894 (2006)
  • Prediction of measurement uncertainty in isotope dilution Gas Chromatography/Mass Spectrometry: Hasegawa, H., Shinohara, Y., Hashimoto, T., Matsuda, R., Hayashi, Y., J.Chromatogr. A, 1136, 226-230 (2006)
  • Interlaboratory evaluation of two kinds of ELISA kits for the detection of egg, milk, wheat, buckwheat, and peanut in foods: Matsuda, R., Yoshioka, Y., Akiyama, H., Aburatani, K., Watanabe, Y., Matsumoto, T., Morishita, N., Sato, H., Mishima, T., Gamo, R., Kihira, Y., Maitani,T., J.AOAC Int., 89, 1600-1608 (2006)
  • Measurement of a genotoxic hydrazine, agaritine, and its derivatives by HPLC with fluorescence derivatization in the Agaricus mushroom and its products: Nagaoka, M.H., Kondo, K., Akiyama, H., Maitani, T., Chem.Pharm.Bull., 54, 922-924 (2006)

     

  • Determination of cyanide and thiocyanate in Sugihiratake mushroom using HPLC method with fluorometric detection: Akiyama, H., Toida, T., Sakai, S., Amakura,Y., Kondo, K., Sugita-Konishi, Y., Maitani, T., J.Health Sci., 52, 77-77 (2006)

     

  • Analysis of agaritine in mushrooms and in agaritine-administered mice using liquid chromatography.tandem mass spectrometry: Kondo, K., Watanabe, A., Iwanaga, Y., Abe, I., Tanaka, H., Hamano-Nagaoka, M., Akiyama, H., Maitani, T., J. Chromatogr. B., 834, 55-61 (2006)

2005

  • 食品中残留農薬等のポジティブリスト制導入と分析法の開発―厚生労働省・農林水産省・環境省による最近の農薬規制の改正について―:米谷民雄,食品衛生学雑誌, 46, J327-J334 (2005)
  • 通知法解説 食品中の残留農薬・動物用医薬品等試験法1(6)マレイン酸ヒドラジド試験法:佐々木久美子,食品衛生研究,55(12),43-46 (2005)
  • 通知法解説 食品中の残留農薬・動物用医薬品等試験法1(1)エチクロゼート試験法:高附 巧,食品衛・カ・、究,55(12),17-20 (2005)
  • HPLCによる農産物中のフェンメディファムの分析:今澤剛,飯田智成,松野伸広,加藤文秋,伊藤武,佐々木久美子,食品衛生学雑誌,46,277-281(2005)
  • MRL設定に対応する抗菌性物質の新たな分析・サンプリング手法の確立について:村山三徳,動物用抗菌剤研究会報,27,5-9(2005)
  • 食品中のイソホロンの分析:佐々木久美子,田形 肇,川上宏之,長崎俊夫,根本 了,米谷民雄,食品衛生学雑誌,46,28-32 (2005)
  • Interaction of the aryl hydrocarbon receptor with several constituents from spinach and komatsuna extracts determined using in vitro bioassay: Amakura, Y., Tsutsumi, T., Sasaki, K., Nakamura, M., Ito, H., Hatano, T., Yoshida, T., Maitani, T., J. Health Sci., 51, 715-719 (2005)
  • システム適合性試験の不適合システムの検出力に関する考察:松田りえ子,植田泰輔,岩上猛,木村良夫,林譲,医薬品研究, 36, 433-436 (2005)
  • Detection limit estimated from slope of calibration curve: an application to competitive ELISA: Hayashi, Y., Matsuda, R, Ito, K , Nishimura, W., Imai, K., Maeda, M., Anal.Sci., 21, 167-169(2005):
  • 競合ELISA法の検出限界をB/B0曲線の傾きから求める方法:林譲,松田りえ子,伊藤克敏,今井一洋,前田昌子,薬学雑誌,125, 323-325(2005)
  • New approaches to mechanism analysis for drug discovery using DNA microarray data combined with KeyMolnet: Sato, H., Ishida, S., Toda, K., Matsuda, R., Hayashi, Y., Shigetaka, M., Fukuda, M., Itai, A., Current Drug Discovery Technologies, 2005, 89-98 (2005)
  • Baseline noise in high-performance liquid chromatography with electrochemical detection: Kotani, A., Hayashi, Y., Matsuda, R., Kusu, F, Noise and Fluctuations, 2005, 634-636 (2005)
  • Contamination levels of PCDDs, PCDFs and Co-PCBs in commercial baby foods in Japan: Amakura, Y., Tsutsumi, T., Iida, T., Nakagawa, R., Hori, T., Tobiishi, K., Uchibe, H., Nakamura, M., Yanagi, T., Kono, Y., Toyoda, M., Sasaki, K., Maitani, T., J.Food Hyg.Soc.Japan, 46, 148-152 (2005).
  • 食品の安全確保と金属のスペシエーション:米谷民雄,食品衛生研究, 55(10),5 (2005)
  • Application of speciation analysis by hydride generation-cold trap-atomic absorption spectrometry to arsenic in foods: Nagaoka, M.H., Taneike, Y., Akiyama, H., Maitani, T., J.Pharm.Soc.Japan, 125 Suppl.1, 69-70 (2005)
  • Binding affinity of aluminium to human serum transferrin and effects of carbohydrate chain modification as studied by HPLC/high-resolution ICP-MS -speciation of aluminium in human serum-: Nagaoka, M.H. and Maitani, T., J.Inorg.Biochem., 99, 1887-1894 (2005)
  • 食品の期限表示のためのガイドライン:米谷民雄,食品衛生学雑誌, 46, J198-J202 (2005)

2004

  • 日本および諸外国における動物用医薬品の使用・規制状況(1):堀江正一,村山三徳,J.Food Hyg.Soc.Japan, 45, J-211-215 (2004)
  • Determination of carbadox metabolites, quinoxaline-2-carboxylic acid and desoxycarbadox in swine tissues by liquid chromatography/mass spectrometry: Horie,M., Murayama,M., J.Food Hyg.Soc.Japan, 45, 135-140 (2004)
  • The Proficiency Testing of Determination of Dioxins in Food: Matsuda, R., Tsutsumi, T., Toyoda, M., Maitani, T., Organohalogen Compounds, 66, 587-592 (2004)
  • Interaction of some plant food extracts with aryl hydrocarbon receptor determined by in vitro reporter gene assay: Amakura, Y., Tsutsumi, T., Nakamura, M., Sasaki, K., Yoshida, T., Maitani, T., Natural Medicines, 58, 31-33 (2004)
  • Production of acrylamide in agricultural products by cooking: Takatsuki, S., Nemoto, S., Sasaki, K. and Maitani, T., J. Food Hyg. Soc. Japan, 45, 44-48 (2004)
  • FUMI理論を活用した電気化学検出HPLCシステムの最適化:小谷明,福泉敦尚,林譲,松田りえ子,植田泰輔,木村良夫,楠文代,Review of Polarography, 50,109-123(2004)
  • Precision and detection limit of quality test for amorphous drug in powder X-ray diffractometry: Kitahara, S., Ishizuka, T., Kikkoji, T., Matsuda, R., Hayashi, Y., Int.J.Pharm., 283, 63-69 (2004)
  • Different binding affinity of aluminum for asialo-transferrin compared with sialo-transferrin studied by HPLC/high resolution-ICP-MS: Nagaoka, H.M., Akiyama, H., Maitani, T., J.Trace Elem.Exp.Med., 17, 241 (2004)
  • Increased binding affinity of aluminum in the presence of oxalate for asialo-transferrin compared with native-transferrin studied by HPLC/HR-ICP-MS: Nagaoka, H.M., Akiyama, H., Maitani, T., J.Pharm.Soc.Jpn., 124 Suppl.1, 98-99 (2004)
  • Vanadium speciation in healthy human serum: binding patterns of vanadium to transferrin studied by HPLC/high-resolution ICP-MS: Nagaoka, H.M., Akiyama, H., Maitani, T., Metal Ions in Biology and Medicine, 8, 63-65 (2004)
  • Binding patterns of vanadium to transferrin in healthy human serum studied with HPLC/high resolution ICP-MS: Nagaoka, M.H., Akiyama ,H., Maitani, T., The Analyst, 129, 51-54 (2004).
  • トランス脂肪酸を含む油脂の多量摂取は冠状動脈疾患を招く:長岡(浜野)恵,ファルマシア, 40, 1137-1138 (2004)

     

  • Evaluation of Exposure to Chemical Substances through Foods-Exposure to pesticides, heavy metals, dioxins, acrylamide and food additives in Japan-:Maitani, T., J. Health Sci., 50, 205-209 (2004)

2003

  • 畜水産食品に残留する動物用医薬品の・詞ア法(その9)-ゲンタマイシン,スペクチノマイシンおよびネオマイシン,シロマジンの試験法-: 残留動物用医薬品試験法検討委員会(松田りえ子,村山三徳),食品衛生研究,53(5), 39-45 (2003)
  • HPLCによる鶏組織中の残留抗コクシジウム剤,ジクラズリル及びナイカルバジンの簡易同時分析法:神田真軌,牛山慶子,井草京子,村山三徳,堀江正一,広門雅子,宮崎奉之,食品衛生学雑誌,44(2),110-113(2003)
  •  Screening of the inhibitory effect of vegetable constituents on the aryl hydrocarbon receptor-mediated activity induced by 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin: Amakura, Y., Tsutsumi, T., Sasaki, K., Yoshida, T., Maitani, T., Biol. Pharm. Bull., 26, 1754-1760 (2003)
  • Modification of cleanup methods for dioxin analysis in green leafy vegetables and comparison of packing methods for a multi-layer silica gel column: Amakura, Y., Tsutsumi, T., Sasaki, K., Maitani, T., J. Food Hyg. Soc. Japan., 44, 321-327 (2003)
  • Contamination levels and congener distributions of PCDDs, PCDFs and Co-PCBs in several fast foods in Japan: Amakura, Y., Tsutsumi, T., Sasaki, K., Maitani, T., J. Food Hyg. Soc. Japan., 44, 316-320 (2003)
  • Levels and congener distributions of PCDDs, PCDFs and Co-PCBs in Japanese retail fresh and frozen vegetables: Amakura, Y., Tsutsumi, T., Sasaki, K., Maitani, T., J. Food Hyg. Soc. Japan., 44, 294-302 (2003)
  • Determination of Acrylamide in Processed Foods by LC/MS Using Column Switching: Takatsuki, S., Nemoto, S., Sasaki, K., Maitani, T., J. Food Hyg. Soc. Jpn, 44, 89-95(2003)
  • 加工食品中のアクリルアミド:米谷民雄,食品衛生研究 53(10), 7-14 (2003)
  • アクリルアミド:米谷民雄,からだの科学 230, 113 (2003)
  • 食品中のアクリルアミド:米谷民雄,食品衛生学雑誌 43, J348-J351 (2003)
  • Validation of the CALUX bioassay for the screening of PCDD/Fs and dioxin-like PCBs in retail fish: Tsutsumi, T., Amakura, Y., Nakamura M.*1, Brown, D.J.*2, Clark, G.C.*2, Sasaki, K., Toyoda, M., Maitani, T., The Analyst, 128,486-492(2003)
  • Evaluation of an aqueous KOH digestion followed by hexane extraction for analysis of PCDD/Fs and dioxin-like PCBs in retailed fish: Tsutsumi, T., Amakura, Y., Sasaki, K., Toyoda, M., Maitani T., Analytical and Bioanalytical Chemistry, 375,792-798(2003)
  • Cleanup of food samples with pre-packed multi-layer silica gel column for the analysis of PCDDs, PCDFs and dioxin-like PCBs: Amakura, Y., Tsutusmi, T., Sasaki, K., Toyoda, M.*, Maitani, T., J. Food Hyg. Soc. Japan, 44,119-125(2003)
  • Activation of the aryl hydrocarbon receptor by some vegetable constituents determined using in vitro reporter gene assay: Amakura, Y., Tsutusmi, T., Nakamura, M., Kitagawa, H., Fujino, J., Sasaki, K., Toyoda, M., Yoshida, T., Maitani, T., Biol. Pharm. Bull., 26,532-539(2003)
  • Precision, limit of deteciton and range of quantitation in competitive ELISA: Hayashi, Y., Matsuda, R., Maitani, T., Imai, K., Nishimura, W., Ito, K., Maeda, M., Anal.Chem., 76, 1295-1301(2003)
  • クロマトグラムの積分方法が測定値の真度・精度に与える影響:松田りえ子,豊田正武*1,林譲,分析化学,52,589-595 (2003)
  • 魚中の水銀という古くて新しい問題:米谷民雄,食品衛生学雑誌44, J189-J191 (2003)